ÇALIŞMA ALANLARIMIZ

Dava Açmadan Önce Neleri Bilmem Gerekir?

Dava Açmadan Önce Neleri Bilmem Gerekir?

Kat Mülkiyeti Hukuku yapısı itibariyle teknik bir konu olduğundan yasa koyucu tarafından münferit olarak, 636 sayılı Kat Mülkiyeti Kanununda özel olarak düzenlenmiştir. Kat Mülkiyetinin teknik bir konu olması sebebiyle, 636 sayılı kanun tek görevli mahkemenin Sulh Hukuk Mahkemesi olduğunu hüküm altına almıştır.

Yapılmakta olan veya ileride yapılacak olan bir yapı üzerinde ileride kat mülkiyetine esas olmak üzere kat irtifakı kurulabilirken; tamamlanmış bir yapının ayrı ayrı ve başlı başına kullanılmaya elverişli olan kat, daire, dükkan, mağaza, depo vb. bölümleri üzerinde, o gayrimenkulün maliki veya ortak malikler tarafından bağımsız mülkiyet hakları kurulabilecektir.

Kat mülkiyeti, arsa ve ana gayrimenkuldeki ortak yerlerle bağlantılı olan ve özel, müstakil bir mülkiyettir. Kat mülkiyeti ve kat irtifakı, Tapu Sicil Tüzüğüne göre tutulan kat mülkiyeti kütüğüne tescil olur. Bu bağlamda kat maliki ve kat irtifakı sahibi, Kat Mülkiyeti Kanunun özel hükümleri gereği bağımsız ve ortak yerler üzerindeki birçok hakkın yanında, Türk Medeni Kanunun malike verilmiş olan mülkiyet hakkına dayalı olan tüm haklardan da faydalanabilecektir.

Kat Malikleri ilgili kanun gereği birçok hakka sahip olurken; doğal olarak da birçok borç altına da girmektedir. Kat Malikleri, gerek müstakil bölümleri gerekse de ortak yerleri ve eklentileri kullanırken, iyi niyet kurallarına uyma ve diğer malikleri rahatsız edici faaliyetlerde bulunmama, yönetim planına uyma gibi yükümlülüklere uymak zorundadırlar. Yine aynı kanun gereği, kiracılar ve oturma hakkı sahipleri de bu yükümlülüklere aynen kat maliki gibi uymak zorundadırlar.

Kat Mülkiyeti Kanunuyla kat maliklerine ayrıca genel giderlere katılma gibi özel bir yükümlülük getirilmiştir. Genel giderlere örnek olarak, kapıcı veya kaloriferci ücretleri; ortak yerlerin bakımı, onarımı ve korunması için ödenen ücretler gösterilebilir. Kiracılar ve oturma hakkına sahipler kişiler de bu giderlerden kira miktarıyla sınırlı olacak şekilde birlikte sorumludur.

Dava Vekilliği Hizmetleri

  1. Kat Malikleri toplantıları
  2. Kat Malikleri kararları iptal davaları
  3. Kat Maliki ile yönetim arasındaki ihtilaflar
  4. Yönetim planı hazırlanması ve incelenmesi
  5. Arsa payı düzeltim davaları
  6. Ortak alana yapılacak müdahalelere karşı el atmanın önlenmesi davaları
  7. Yönetim alacaklarının icra ve dava yoluyla takibi